NAŠE VÍNA


Slovo víno, stejně jako názvy vína v mnoha dalších jazycích, pochází z latinského názvu vína vinum. Některé studie uvádějí, že pravidelné pití vína má přízvivé zdravotní účinky. Látkou, která je ve vinné révě zdravotně významná, je resveratrol. Ten sehrává podstatnou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Réva má též protirakovinný účinek, protože fenoly v ní obsažené fungují jako antioxidanty, zpomalují stárnutí buněk.

Bílé víno
vyrobeno z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů révy vinné. Při jeho výrobě se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení. Pevné zbytky po lisování se nazývají matoliny. Bílým vínům vyrobeným z červených nebo modrých hroznů se říká klaret.
Růžové víno (rosé)
vyrobeno z modrých hroznů bez nakvášení, u stolních vín šumivých a perlivých vín i ze směsi bílého a červeného vína.
Červené víno
vyrobené pouze z modrých hroznů (protože červené barvivo se nachází pouze v těchto odrůdách), a to nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním. Při jeho výrobě se rmut nechá několik dní kvasit. Slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou. Kvašení probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého vína. V červeném vínu jsou tak ve vyšší míře třísloviny a také resveratrol (ze slupek i z jadérek), který se vyskytuje i v bílém víně. Dva decilitry červeného vína obsahují přibližně 600 mikrogramů resveratrolu.

Naše bílá vína

  • Ryzlink vlašský – Žlutozelená barva, u mladých vín převažují ovocné tóny rybízu, případně angreštu, později se objevují vůně lučního kvítí, které se pojí s pikantní kyselinou střední plnosti, svěžesti a velmi dobrou pitelností.
  • Ryzlink rýnský - Žlutozelená barva, velmi decentní a éterická vůně s náznakem lipového květu, případně broskví, meruněk, ananasu a při vyzrávání kdoulí.
  • Veltlínské zelené – Víno má zelenožlutou barvu a jako mladé voní svěžestí, pepřnatosti a někdy i lehkou vůní doutníků. Při zráních na láhvích se nejprve objevují zesílené kořenité pepřnaté tóny, které posléze zanikají a nejvíce kraluje mandlová chuť zjemněná u predikatních vín vyšších stupňů sametovou plností.
  • Müller Thurgau – Zelenožlutá barva, muškátové ovocné vůně s tóny grepu či broskve. Středně plné, harmonické a příjemně pitelné víno, nenáročného a svěžího charakteru.
  • Sauvignon – Zelenožlutá barva, většinou se vyskytují primární vůně. Vůně jde do kopřiv, nebo do broskve anebo černorybízové vůně. Vína jsou plná a při láhvové zralosti velmi plná, mnohdy s minerální příchutí.
  • Tramín červený – Zlatožlutá barva, výrazná medově hrozinková vůně, se závany aromatických látek čajové růže a při láhvové zralosti i skořice a pomeranče. Víno je velmi plné, s vyšší viskozitou a jeho harmonie je založena na nižším obsahu kyselin a často i na zbytkovém cukru.

Naše červená vína

  • Svatovavřinecké – Víno je u nás oblíbeno pro tmavě červenou barvu, výraznou višňovou a někdy až černorybízovou vůní, výrazný odrůdový charakter a zajímavě strukturované třísloviny. Vína se velmi dobře hodí k tomu, aby doprovázela tmavá masa a sýry s intenzivní chutí.
  • Frankovka – Chuť je kořenitá. Vína mívají světle i tmavě rubínovou barvu s fialovými záblesky. V mladém víně je travnaté aroma, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně.
  • Rulandské modré – Vína jsou rubínové barvy s nazlátlým okrajem v místě, kde se povrch vína stýká se stěnou sklenky. Vůně mladých vín připomínají ostružiny, jahody, z dobře vyzrálých hroznů spíše třešně.
  • Cabernet Morávia – Červená vína mají tmavě granátovou barvu, jemně kabernetové tóny ve vůni i v chuti. Po odbourávání kyseliny jablečné je víno velmi plné, hebké, s dobře strukturovanými tříslovinami a s dlouhou perzistencí.
  • Modrý portugal – Víno rychle vyzrává, obecně není příliš vhodné k archivaci. Mělo by se pít mladé, pak vyniká v jeho aroma přitažlivost ovocných a květinových tónů a jeho chuť je měkká, vláčná, méně tříslovinová. Víno je lehčí, a hodí se tedy dobře k lehkým pokrmům.

Vína dělíme dle obsahu cukru na:

  • suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru / litr
  • polosuché: 4,1–12 g zbytkového cukru / litr
  • polosladké: 12,1–45 g zbytkového cukru / litr
  • sladké: minimální obsah 45 g zbytkového cukru / litr

Veškerá vína z vinařství Chovanec můžete zakoupit v našem vinném sklípku.